Dočasné pozastavenie prevádzky kina sa zdá byť nezvratnou definitívou

03.09.2012 Dolný Kubín

Dolný Kubín 3. septembra (TASR) – Aj po viac ako dvoch mesiacoch od rozhodnutia dolnokubínskej samosprávy o dočasnom pozastavení prevádzky mestského kina zostávajú jeho brány zatvorené. Znovuotvorenie nevyzerá vôbec optimisticky, naopak, všetky indície nasvedčujú definitívnemu zrušeniu.

Kino Dukla, neskôr Choč, sídlilo od roku 1973 až do konca júna v objekte bývalej židovskej synagógy. Hlavným dôvodom pozastavenia jeho prevádzky boli dlhodobo chýbajúce prostriedky na nevyhnutné rozsiahle a nesmierne nákladné opravy starej budovy, najmä strechy, obvodových stien, ale aj interiéru.

Dolnokubínska radnica nemá podľa hovorcu Jozefa Kaščáka v rozpočte ani 150.000 eur potrebných na nutnú digitalizáciu kina. "Predbežne sa s takouto investíciou neráta ani v budúcoročnom rozpočte. Pri priemernej návštevnosti na úrovni 16 divákov na jedno predstavenie je veľmi nerentabilná," vysvetlil.

"V tejto krutej realite nám nezostáva nič iné, iba doslova čakať na spasenie, že sa nájde odvážlivec, ktorý by si vzal tento objekt do prenájmu a zachoval jeho kultúrno-spoločenský charakter. Znovuzrodeniu kina neverí v Dolnom Kubíne už nikto. Čo sa raz zruší, len ťažko sa obnovuje," dodala riaditeľka mestského kultúrneho strediska Jana Greššová.
 

Vyberte región